Panourile sandwich - ce merită să știi despre ele?

Scurt despre panouri sandwich

  Un panou sandwich este un material de construcție modern utilizat pentru pereții și acoperișurile clădirilor, format din 3 straturi: două foi metalice care formează căptușeala și o umplutură izolatoare între ele care este miezul panoului.

 

De ce panourile sandwich?

   Materialul a câștigat popularitate datorită mai multor avantaje, în special a celor economice.

Comparând tehnologia cadrelor (panourile sandwich) cu tehnologia tradițională (clădiri din cărămidă), panourile sandwich au un avantaj incontestabil în două din cele trei categorii cheie: 

 

Costuri directe

   Construcția proiectului pentru ambele tehnologii implică costuri similare. La comparare, au fost luate în considerare achizițiile de materiale de construcție, costurile forței de muncă și transportul.

 

Perioada de construcție

   Construcția instalației folosind tehnologie tradițională, adică cu ridicarea de ziduri de cărămidă, poate dura cel puțin 6-7 luni. Același obiect folosind panouri sandwich va fi gata în doar 1 lună. Timpul de construcție este esențial pentru afaceri. Pentru clădirile industriale sau de depozite, finalizarea cea mai rapidă a unui obiect reprezintă o rentabilitate mai rapidă a investițiilor. Conform tehnologiei cadrului, clădirea este asamblată. Nu este nevoie să așteptați până când structura se usucă.

 

Tehnologia

  Pentru unele industrii, cerințele de proiectare tehnologică sunt foarte importante. Structura cadrului este construită folosind o tehnologie uscată care nu necesită apă. Se limitează la instalarea structurii și fixarea placării (panourile sandwich) folosind șuruburi autofiletante.

Clădirile construite folosind tehnologia tradițională, adică folosind cărămizi, necesită utilizarea unei cantități semnificative de apă. Este necesar pentru prepararea mortarului, turnării betonului sau tencuielii.

În unele industrii, de exemplu, prelucrarea lemnului, produsele farmaceutice, adică ori de câte ori condițiile de producție necesită menținerea unui nivel constant de umiditate, nu este posibilă construirea de instalații folosind tehnologia umedă.

Tipuri de panouri sandwich după criteriile de numire.

După scopul lor funcțional se disting următoarele două tipuri de panouri sandwich:

  • Panouri sandwich de perete
   Panourile sunt potrivite ca utilizare pentru orice tipuri de construcţii ce necestită o bună izolare, montaj rapid şi nu în ultimul rând un aspect estetic. Sunt potrivite pentru fațade de clădiri industriale și de birouri, hale de producţie, depozite, săli de sport, hipermarket-uri, centre de afaceri, garaje, benzinării. În plus, ele pot fi utilizate la construcția de clădiri rezidențiale cu scădere mică dar și la construcția de frigidere. La realizarea acestor lucrări, panourile pot fi asamblate orizontal și vertical, precum și pentru structuri înclinate.
 
  Un alt mod de utilizare panourile sandwich de perete sunt pentru structuri de închidere (atât interne, cât și exterioare), precum și podele sau instalarea de pardoseli. În plus, aceste materiale sunt frecvent folosite pentru reconstrucția clădirilor.
 
  • Panouri sandwich de acoperiș
    Panourile sunt potrivite ca utilizare pentru orice tipuri de construcţii ce necesită o bună izolare, montaj rapid şi nu în ultimul rând un aspect estetic.
    Aceste panouri sunt potrivite pentru acoperişuri ce au o pantă minimă de 7%.

    Din această categorie fac parte și panourile de acoperiș cu ISOȚIGLĂ.

Acesta reprezintă maxima evoluție, în sensul estetic, al unui panou izolant destinat acoperișurilor construcțiilor civile. Desenul în formă de țiglă sau olan, permite realizarea de acoperișuri funcționale, valoroase din punct de vedere estetic, ușoare, sigure, impermeabile și cu un montaj simplu și rapid. Este adaptat pentru acoperișurile civile sau în sectorul industrial unde construcțiile sunt situate în zone cu cerințe urbanistice specifice. 

 

 

Tipuri de panouri sandwich după tipul de izolație.

  Conform acestui criteriu, se disting panouri al căror miez este format din:

  • Spumă din poliuretan (PUR)

    Are o conductivitate termică extrem de scăzută de aproximativ 0,02 W/m°C. Se remarcă prin neutralitate chimică, nu reacționează cu acizii și alcalinele și este ideal ca agent de impermeabilizare, deoarece are până la 99% pori complet închiși. De asemenea, la fel de important este că, spuma poliuretanică, în conformitate cu standardele de igienă pot fi utilizate în echipamentele frigorifice în care sunt depozitate alimente.

 

Avantaje:

  1. Conductivitate termică scăzută;
  2. Non-sensibilitate la deformări – atât mecanice cât și termice;
  3. Rezistență mecanică (vă permite să economisiți bani neutilizând structuri metalice suplimentare);
  4. Durabilitate;  
  5. Elasticitate;                      
  6. Rezistență la coroziune;
  7. Aderență bună cu beton, metal, sticlă, cărămidă și alte materiale, care durează mult timp;
  8. Viteză de execuție rapidă;
  9. Costuri de întreținere reduse;
  10. Izolare fonică bună. 

Dezavantaje:

  1. Inflamabilitate ridicată (PUR-arde cu ușurință).
  • Spumă din poliizocianurat (PIR)

    În prezent, acest material, care este o spumă poliuretanică avansată, este un lider printre toate materialele fabricate pentru încălzire. Combină cu succes avantajele spumei din poliuretan (PUR) și rezistența la foc. Pentru fabricarea spumei de polisocianurat se folosește un poliol și izocianurat, care sunt luate într-un raport de 1:2. La temperaturi ridicate este supusă efectului de polimerizare. În timpul acestui proces, izocianuratul interacționează cu sine, creând în același timp o matrice de carbon cu legături puternice și stabile.

Avantaje:

  1. Conductivitate termică extrem de scăzută;
  2. Non-sensibilitate la deformări – atât mecanice cât și termice;
  3. Rezistență mecanică (vă permite să economisiți bani neutilizând structuri metalice suplimentare);
  4. Durabilitate;  
  5. Elasticitate;                      
  6. Rezistență la coroziune;
  7. Aderență bună cu beton, metal, sticlă, cărămidă și alte materiale, care durează mult timp;
  8. Viteză de execuție rapidă;
  9. Costuri de întreținere reduse;
  10. Izolare fonică bună; 
  11. Rezistență la foc.

Dezavantaje:

  1. Sensibilitate ridicată la precipitații și  raze ultraviolete (lumina soarelui), necesitată o bună protecție împotriva acestora;
  2. Cost ridicat.

* Pe lângă aceste tipuri de miezuri ale panourilor sandwich, mai există și altele, dar la moment nu le fabricăm. Acestea sunt din vată minerală, fibră din sticlă, spumă din polistiren.

Tipuri de panouri sandwich după tipul profilaturilor.

Conform acestui criteriu, se disting câteva tipuri de profilaturi:

  •  Standard – Secțiune cu nervuri simetrice ce oferă un rezultat estetic interesant.

  • Micornervurat – Secțiunea fin nervurată satisface exigențe estetice ridicate

        

  • Microcasetat – Secțiune nervurată multiplu care oferă un design elegant.
 
  • Casetat – Secțiunea fin nervurată adânc care creează imaginea de casete alucobond.
 
  • Lis – Secțiune plană, fără nervuri ce oferă un design simplu și elegant.
 
  

Tipuri de panouri sandwich după îmbinare.​

Prinderea panourilor de perete sunt de două tipuri:

  • Prindere vizibilă – destinată unei game diversificate de folosire: clădiri industriale și comerciale, depozite, compartimentări interioare.

  • Prindere ascunsă – Este format din două vârfuri cu pantă și caneluri având forma corespunzătoare. Dispune de fiabilitate ridicată, cel mai des utilizat pe panouri largi. De asmenea, reprezintă soluția perfectă pentru a satisface cele mai exigente cerințe estetice. 
  

Prinderea panourilor de acoperiș sunt de două tipuri:

  •  Prindere pentru acoperiș – Previne depresurizarea cusăturii în timpul expansiunii termice, eliminând astfel scurgerile. Face suprafața acoperișului plat.

                                                   

 
 

Compararea izolației termice cu alte materiale

tabel-comparare
comparare